baby boom

H Αρωματοθεραπεία μπορεί να μειώσει το άγχος

 •  H Αρωματοθεραπεία είναι η χρήση των αιθέριων ελαίων για να υποστηρίξει τη σωματική υγεία και την ευημερία. Τα αιθέρια έλαια μεταφέρουν βιολογικά τις δραστικές πτητικές ενώσεις των λουλουδιών και των φυτών σε μία εξαιρετικά συμπυκνωμένη μορφή. Είναι, κατά πολλούς τρόπους, η ουσία του φυτού και μπορεί να προσφέρει θεραπευτικά πλεονεκτήματα σε πολύ μικρές ποσότητες.

  Τα σωματίδια σε αιθέρια έλαια, τα οποία προέρχονται από τα λουλούδια, κλαδιά, φύλλα, ή τον φλοιό, μπορεί να εισπνέονται, προκαλώντας διάφορα ευεργετικά αποτελέσματα. Όπως σημειώνεται από την Εθνική Ένωση για τη Ολιστική Αρωματοθεραπεία (NAHA): 

  Η Αρωματοθεραπεία επιδιώκει να ενοποιήσει τις φυσιολογικές, ψυχολογικές και πνευματικές διαδικασίες για να βελτιώσει την έμφυτη διαδικασία επούλωσης ενός ατόμου.

  Η Αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να ελαττωθεί το άγχος με φυσικό τρόπο.

  Κατ΄ εκτίμηση περίπου 40 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, μπορεί να εμφανίσουν συναισθήματα άγχους, ακόμη και όταν δεν υπάρχει πραγματική απειλή, προκαλώντας περιττό άγχος και συναισθηματικό πόνο.

  Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος, είτε δεν κάνουν τίποτα ή επιλέγουν φαρμακευτικά προϊόντα - πολλά από τα οποία είναι αναποτελεσματικά και ικανά να καταστρέψουν την υγεία και την ψυχική τους ηρεμία. Φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνά περιλαμβάνουν βενζοδιαζεπίνη και πολλά από αυτά τα αγχολυτικά φάρμακα ασκούν μια ηρεμιστική επίδραση, ενισχύοντας τη δράση ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), με τον ίδιο τρόπο όπως τα οπιοειδή (ηρωίνη) και κανναβινοειδή (κάνναβη).

  Αυτός με τη σειρά του ενεργοποιεί την ορμόνη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Δεδομένου ότι μπορούν να είναι εξίσου εθιστικά και επίσης μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως απώλεια μνήμης, κατάγματα ισχίου, διαταραγμένη σκέψη και ζάλη.

  Κατά ειρωνικό τρόπο, τα συμπτώματα στέρησης από πολλά από αυτά τα φάρμακα άγχους περιλαμβάνουν ακραίες καταστάσεις άγχους - μερικές από τις οποίες είναι πολύ χειρότερες από τις αρχικές. Είναι σαφές ότι μια ασφαλής, φυσική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία του άγχους είναι και η αρωματοθεραπεία, μια επιλογή που αξίζει να δοκιμάσετε. Η έρευνα δείχνει:

  • Μια συστηματική ανασκόπηση 16 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών εξέτασης των αγχολυτικών (άγχος αναστολής) επιδράσεων της αρωματοθεραπείας σε άτομα με συμπτώματα άγχους, έδειξε ότι οι περισσότερες από τις μελέτες έδειξαν θετικά αποτελέσματα για να καταστείλει το άγχος (και όχι ανεπιθύμητες ενέργειες). 

  • Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε Αιθέριο έλαιο αρωματοθεραπείας πριν από την επέμβαση είχαν μεγαλύτερη μείωση στο προεγχειρητικό άγχος από όσους ανήκουν σε ομάδες ελέγχου. 

  • Έλαιο γλυκού πορτοκαλιού έχει βρεθεί να δρά ως ηρεμιστικό από αρωματοθεραπευτές. 

  • Οσμές του πορτοκαλιού και λεβάντας μείωσε το άγχος και  βελτίωσε τη διάθεση σε ασθενείς που περίμεναν για οδοντιατρική θεραπεία. 

  • Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί σε άρωμα πορτοκαλιού σε ένα οδοντιατρείο είχαν χαμηλότερο επίπεδο  άγχους, πιο θετική διάθεση και υψηλότερο επίπεδο ηρεμίας. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι «η έκθεση σε μυρωδιά του πορτοκαλιού έχει μυοχαλαρωτική δράση». 

  Ποια Αιθέρια Έλαια λειτουργούν καλύτερα για το άγχος; (Και πώς να τα χρησιμοποιήσουμε)

  Lavender (Lavandula angustifolia)

  Περγαμόντο ( Citrus aurantium)

  Φασκόμηλο ( Salvia sclarea)

  Λεμόνι ( Citrus limon) Rose ( Rosa Damascena)

  Orange ( Citrus sinensis)

  Ρωμαϊκό χαμομήλι ( Anthemis nobilis)

  Rose άρωμα γεράνι( Pelargonium spp)

  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε την αρωματοθεραπεία. Αν έχετε μια σοβαρή κατάσταση, πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν έμπειρο αρωματοθεραπευτή που μπορεί να σας βοηθήσει. Ορισμένα αιθέρια έλαια μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία (κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο) ή αλλεργική αντίδραση και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε έγκυες γυναίκες.

  Το άγχος, βέβαια, είναι μόνο μία χρήση της αρωματοθεραπείας. Άλλες πιθανές χρήσεις περιλαμβάνουν :ημικρανίες, απώλεοαμνήμης ,ναυτία, εμετούς.

Φωτογραφίες

 • H Αρωματοθεραπεία μπορεί να μειώσει το άγχος

  H Αρωματοθεραπεία μπορεί να μειώσει το άγχος

Facebook


 • facebook

 • Οι εναλλακτικές/ενεργειακές θεραπείες συμπληρώνουν την Ιατρική και δεν την αντικαθιστούν. Κάποιες εναλλακτικές/φυσικές θεραπείες μπορούν να γίνουν και με την σύμφωνη γνώμη του προσωπικού ιατρού που σας παρακολουθεί, ενώ κάποιες άλλες καλό θα ήταν να γίνονται μετά την ολοκλήρωση της κλασσικής θεραπευτικής αγωγής του προσωπικού σας ιατρού, έτσι ώστε η εικόνα της θεραπείας να είναι πιο ολοκληρωμένη.

OLON IASIS


Ελληνικό Κέντρο Αλληλοβοήθειας Θεραπείας & Ποιότητας Ζωής

Πατρόκλου 25, Βριλήσσια, Τ.Κ. 15235
τηλ. 213 0273668, 6944766019, 6942922206

ioannis@oloniasis.gr
Ιωάννης Κ. Παπανδρέου M.I.I.R

Πτυχιούχος Εναλλακτικών Θεραπειών
Ειδικός επί των Αντανακλαστικών Μεθόδων
Ρεφλεξολόγος - Ηλεκτροβελονιστής
Ενεργειακός Θεραπευτής