baby boom

8 απλοί τρόποι για να διευκολύνουν την εγκυμοσύνη και να διώξουν τον πόνο στην πλάτη

 • Η εγκυμοσύνη είναι για 9 μήνες μια μακριά περίοδος που προκαλεί απότομες αλλαγές στη φυσιολογία, βιοχημεία και την ανατομία του σώματος της μητέρας. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Σπονδυλικής Στήλης (1), η επικράτηση του χαμηλότερου πόνου στην πλάτη μετά από 30 εβδομάδες κύησης είναι 71%. Οι παροχείς υγειονομικής περίθαλψης δείχνουν ότι ο πόνος στην πλάτη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι κάτι φυσιολογικό μεταξύ των εγκύων γυναικών αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται προσοχή για τη βελτιστοποίηση της εγκυμοσύνης, του τοκετού και μετά για την υγεία της μητέρας.

  Τι προκαλεί χαμηλότερο πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  Η εγκυμοσύνη σηματοδοτεί την έναρξη των ορμονικών και μηχανικών αλλαγών στο σώμα της γυναίκας. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη αύξηση του πόνου στην πλάτη όπως:

  1. Σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους
   Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 9 μηνών, μια μέση γυναίκα μπορεί να πάρει έως και 20 κιλά . Η ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους επηρεάζει την εγγενή ισορροπία του σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο της φθοράς στην σπονδυλική στήλη που οδηγεί σε πόνους στην πλάτη και δυσφορία.

  2. Στροφή στο κέντρο βάρους
   Μια κύρια αιτία του πόνου στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια μετατόπιση του κέντρου βάρους η οποία οφείλεται στην επέκταση της μήτρας. Η απώλεια της ισορροπίας η οποία  μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και την πίεση του νωτιαίου συνδέσμου.

  3. Στάση λόγω της εγκυμοσύνης
   Δεδομένου ότι το μωρό συνεχίζει να αυξάνεται (από την άποψη της ανάπτυξης και το μέγεθος), το κέντρο βάρους του σώματος της μητέρας στρέφει προς τα εμπρός.

  4. Ορμονικά
   Σε μία μη έγκυο γυναίκα, η μήτρα είναι ένα όργανο της πυέλου. Ωστόσο, σε μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης, η μήτρα ανεβαίνει και γίνεται ένα κοιλιακό όργανο. Επιπλέον, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης προετοιμάζουν τη λεκάνη για τον τοκετό.

  Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:

  • Ιστορικό χαμηλότερου πόνου στην πλάτη σε προηγούμενες κυήσεις

  • Μια μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη αύξηση του σωματικού βάρους (ή υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)

  • Νεαρότερη ηλικία κατά τη σύλληψη

  • Ιστορία της κατάθλιψης

  • Λίγοςύπνος

  Πώς μπορεί να μειωθεί ο πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης?

  Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν τον πόνο στην πλάτη σε γυναίκες που κυοφορούν.

  1. Άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα(για μέχρι 20-30 λεπτά σε μέτρια ένταση) να παρακολουθεί την αύξηση του σωματικού βάρους και τη σωματική δύναμη. Ωστόσο, η έρευνα που διεξάγεται από την KristinGjestland(2) και οι συνεργάτες πρότειναν ότι μόνο το 14,2% των εγκύων γυναικών ακολουθεί επί του παρόντος αυτό το σχήμα. Υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη από τη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως:

  • Διατήρηση της βέλτιστης ροής του αίματος και της κυκλοφορίας σε όλα τα μέρη του σώματος (ιδιαίτερα στο έμβρυο) για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη ανάπτυξη

  • Μικρότερος κίνδυνος για καισαρική τομή και υψηλότερες πιθανότητες μιας φυσιολογικής κολπικής εγκυμοσύνης.

  • Μικρότερος κίνδυνος μετά την εγκυμοσύνη της αύξησης του σωματικού βάρους.

  • Η άσκηση βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης στο σώμα και ως εκ τούτου μειώνει την υπέρταση, το διαβήτη και άλλες μεταβολικές διαταραχές κατά την εγκυμοσύνη.

  • Πρακτικά καλή στάση του σώματος

  Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από τη διατήρηση της στάσης του σώματος.

  • Σιγουρευτείτε για να σταθείτε όρθια και σε ευθεία.

  • Αγκαλιάστε το στήθος υψηλότερα, ενώ στέκεστε.

  • Να στηρίξετε την πλάτη σας με τα μαξιλάρια, όσο είσαστε καθιστή ή ξαπλωμένη (ειδικά αν είστε σε αυτή της στάση για πολλές ώρες).

  • Εκτελέστε ασκήσεις stretching.

  • Αποφύγετε κλείδωμα των γονάτων, ενώ κάθεστε (που υποτίθεται ότι αυξάνει την πίεση της λεκάνης).

  Επιλέξτε μια καρέκλα που μπορεί να υποστηρίξει επαρκώς την πλάτη σας.

  Χρησιμοποιήστε το σωστό εργαλείο

  Αποφεύγετε να φοράτε ψηλά τακούνια. Διαφορετικά, μπορείτε επίσης να φορέσετε ζώνες στήριξης της μητρότητας.

  1. Σηκώστε σωστά

  Για μια ομαλή και υγιή εγκυμοσύνη, συνιστάται σε έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν την υπερβολική άρση βαρών και έντονη σωματική δραστηριότητα. Είναι καλύτερο να έχετε βοήθεια από οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας.

  1. Κοιμηθείτε στο πλάι

  Προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλευρό σας. Κρατώντας ένα ή και τα δύο γόνατα λυγισμένα μπορεί να είναι χρήσιμο. Τοποθετώντας την υποστήριξη ή μαξιλάρια ανάμεσα στα λυγισμένα τα γόνατα, πίσω από την πλάτη και κάτω από την κοιλιά.

  Επιπλέον, η χρήση άνετου στρώματος και μαξιλαριών βοηθά επίσης στην μείωση της σπονδυλικής πίεσης..

  1. Δοκιμάστε ζέστη, την κρυοθεραπεία ή υδροθεραπεία

  Εάν αντιμετωπίζετε μέτριο πόνο στην πλάτη, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα μαξιλάρια θέρμανσης στην πλάτη για να διευκολύνουν την ταλαιπωρία σας. Εκτός από τη θερμότητα και την ζέστη , η εφαρμογή κρύας κομπρέσας ή παγοκύστης βοηθά επίσης στον πόνο.

  Μια άλλη δημοφιλής τεχνική είναι η υδροθεραπεία που συχνά προτείνεται από τους επαγγελματίες υγείας και μαίες. Η υδροθεραπεία βελτιώνει την κίνηση των άκρων κάτω από το νερό.

  1. Stretching,ασκήσεις για τον πόνο στην πλάτη

  Το τέντωμα του κάτω μέρος της πλάτης είναι επίσης χρήσιμο στη διευκόλυνση του πόνου.

  1. Σκεφτείτε ολιστικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου

  Φυσικά πάντα με την σύμφωνη γνώμη του Γυναικολόγου σας. Σύμφωνα με την Μαιευτική Σήμερα(4), συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπεία συνιστάται σε 57,3% του αμερικανικού έγκυου πληθυσμού,  (χειροπρακτική φροντίδα είναι η τρίτη πιο συχνή επιλογή θεραπείας για τον πόνο στην πλάτη εγκυμοσύνης).

  Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τον πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  • Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό πόνο στην πλάτη που παρεμβαίνει με την ποιότητα της ζωής σας (σωματικές δραστηριότητες, τη διατροφή και τον ύπνο), συνιστάται να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση του πόνου.

  • Αν  ο πόνος στην πλάτη διαρκεί περισσότερο από 2 εβδομάδεςή προκαλώντας νευρολογικά συμπτώματα (παρεμβαίνει με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης), θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας καθώς μπορεί να είναι ένα σημάδι των νεύρων που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά με φυσιολογικό τοκετό.

  • Είναι σημαντικό να κρατήσετε αυτό κατά νου ότι ο πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι του πρόωρου τοκετού. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν αισθανθείτε πόνο στην πλάτη που συνοδεύεται από πυρετό, κολπική αιμορραγία ή κάψιμο κατά την ούρηση, τότε αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και απαιτείτα άμεση προσοχή, συνεπώς, να επιδιώξετε επειγόντως ιατρική βοήθεια ή να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως.

  Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει φάρμακα για να ανακουφίσει τον πόνο στην πλάτη ή μπορεί να σας συμβουλεύσει άλλες ειδικές θεραπείες για την αποκατάσταση της υγείας και της ευημερίας..

Φωτογραφίες

 • 8 απλοί τρόποι για να διευκολύνουν την εγκυμοσύνη και να διώξουν τον πόνο στην πλάτη

  8 απλοί τρόποι για να διευκολύνουν την εγκυμοσύνη και να διώξουν τον πόνο στην πλάτη

Facebook


 • facebook

 • Οι εναλλακτικές/ενεργειακές θεραπείες συμπληρώνουν την Ιατρική και δεν την αντικαθιστούν. Κάποιες εναλλακτικές/φυσικές θεραπείες μπορούν να γίνουν και με την σύμφωνη γνώμη του προσωπικού ιατρού που σας παρακολουθεί, ενώ κάποιες άλλες καλό θα ήταν να γίνονται μετά την ολοκλήρωση της κλασσικής θεραπευτικής αγωγής του προσωπικού σας ιατρού, έτσι ώστε η εικόνα της θεραπείας να είναι πιο ολοκληρωμένη.

OLON IASIS


Ελληνικό Κέντρο Αλληλοβοήθειας Θεραπείας & Ποιότητας Ζωής

Πατρόκλου 25, Βριλήσσια, Τ.Κ. 15235
τηλ. 213 0273668, 6944766019, 6942922206

ioannis@oloniasis.gr
Ιωάννης Κ. Παπανδρέου M.I.I.R

Πτυχιούχος Εναλλακτικών Θεραπειών
Ειδικός επί των Αντανακλαστικών Μεθόδων
Ρεφλεξολόγος - Ηλεκτροβελονιστής
Ενεργειακός Θεραπευτής