baby boom

Πονοκέφαλοι: Πώς η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει.

 • Έχουμε όλοι υποστεί από έναν πονοκέφαλο κάποια στιγμή στη ζωή μας. Κάποιοι μπορεί να έχουν την περιστασιακή κεφαλαλγία, ως αποτέλεσμα του στρες, της ασθένειας, της έλλειψης ύπνου, ή ακόμη και της αλόγιστης χρήσης καφεΐνης. Άλλοι άνθρωπο μπορεί να εμφανίσουν πολύ πιο σοβαρούς και σποραδικούς πονοκεφάλους που μπορεί να είναι βασανιστικό και εξαιρετικά εξουθενωτικό σύμπτωμα. Οι διαταραχές κεφαλαλγίας θεωρούνται η πιο κοινή διαταραχή του νευρικού συστήματος. Οι πονοκέφαλοι είναι τόσο κοινοί, στην πραγματικότητα  που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι σχεδόν το ήμισυ έως τα τρία τέταρτα των ενηλίκων (18-65) σε όλο τον κόσμο έχουν βιώσει έναν πονοκέφαλο κατά το παρελθόν έτος.

  Σε αυτή την ενημέρωση θα ξεχωρίσουμε τα είδη των πονοκεφάλων, τα αίτια και τέλος, πώς η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει.

  Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Κεφαλαλγίας, οι πονοκέφαλοι ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες: πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες, δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες και κρανιακές νευραλγίες / του προσώπου πόνος και άλλους πονοκεφάλους.

  Οι Πρωτοβάθμιοι Πονοκέφαλοι τύπου τάσης (ΤΘ) και οι ημικρανίες είναι από τις πιο συνηθισμένες μορφές πονοκεφάλου.Ο τύπου C πονοκέφαλος λάμψης (CH) και οι καθημερινές επίμονες κεφαλαλγίες (NDPH) αν και λιγότερο διαδεδομένες, θεωρούνται επίσης ότι έχουν πρωτογενή χαρακτήρα. Οι πονοκέφαλοι συνήθως υπάρχουν ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πάθηση ή υποκείμενη αιτία.

  Οι Δευτεροβάθμιοι πονοκέφαλοι είναι συνήθως το αποτέλεσμα κάποιας υποκείμενης αιτίας ή κατάστασης.Οι  Δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες μπορεί να αποτελούνται από ένα σύμπτωμα πολλαπλών αιτιών, όπως η καφεΐνη, το κάπνισμα και η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ (hangover). Μερικοί κοινοί τύποι περιλαμβάνουν, πονοκεφάλους κόλπων και πονοκεφάλους κατάχρησης φαρμάκων (MOH). Μπορούν μερικές φορές να είναι ένα σύμπτωμα μιας πολύ πιο σοβαρής πάθησης, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μιας διάσεισης.

  Οι Κρανιακές νευραλγίες / πόνος του προσώπου και οι άλλοι πονοκεφάλοι είναι το αποτέλεσμα ενός ερεθισμού ή φλεγμονής ενός ή περισσοτέρων από τα 12 κρανιακά νεύρα που εφοδιάζουν το κεφάλι και το λαιμό. Το πιο συχνό παράδειγμα είναι η νευραλγία του τριδύμου, η οποία επηρεάζει το 5ο  κρανιακό νεύρο.

  Τώρα ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους του πρωτογενούς πονοκέφαλου.

  Πονοκέφαλοι ένταση-Type (ΤΘ):

  Επίσης γνωστός ως μυϊκής έντασης πονοκέφαλος, τύπου τάσης είναι μακράν ο πιο κοινός τύπος της κεφαλαλγίας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% όλων των πονοκεφάλων. Ο πόνος είναι συνήθως αμφοτερόπλευρος, ξεκινώντας από το πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού, στη συνέχεια εξαπλώνεται ως και το μέτωπο. Ο πόνος δεν είναι συνήθως εξουθενωτικός, αλλά μπορεί να είναι χειρότερα το βράδυ.

  Αιτίες:

  - Χρόνια ένταση των μυών

  - TMJ σύνδρομο

  - Neck/Jaw Σημεία ενεργοποίησης

  - Ψυχολογική ή σωματική καταπόνηση

  - Ερεθισμός της αυχενικής μοίρας

  - Στέρηση ύπνου

  - Άλεση των δοντιών (βρυγμός)

  - Τραυματισμός στον κόκκυγα ή του ιερού οστού

  - Πείνα

  Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν:

   -Ψυχική ή οπτική βλάβη

  - Κρατώντας το κεφάλι σας σε μια σταθερή θέση

  - Φώτα

  - Πιεσμένη θέση ύπνου

  - Θόρυβος

  - Η παρατεταμένη έκθεση στο κρύο

  Συχνότητα:

  80% των γυναικών και 67% των ανδρών που επηρεάζονται

  Ημικρανία Πονοκέφαλοι:

  Η δεύτερη πιο συχνή μορφή κεφαλαλγίας  είναι οι ημικρανίες που συχνά συνοδεύονται από ναυτία, έμμετο, θολή όραση και υπερευαισθησία στο φως. Ο πόνος περιγράφεται συχνά ως ένα έντονο σφιξίμο (όχι κάψιμο ή διάτρηση) είδος πόνου που επηρεάζει μία πλευρά του προσώπου. Κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν πόνο διμερώς ή πίσω από το ένα μάτι. Οι Ημικρανίες ταξινομούνται ως νευροαγγειακή διαταραχή, αλλά η αληθινή αιτία τους είναι άγνωστη. Μερικές πιθανές θεωρίες περιλαμβάνουν «διαρροή» των αιμοφόρων αγγείων, μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης και τη συμμετοχή των επιπλέον κρανιακών νεύρων.

  Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι των ημικρανιών: Η κοινή ημικρανία.χωρίς αύρα και η ημικρανία με αύρα. Και οι δύο έχουν παρόμοια συμπτώματα, ωστόσο, η κλασική ημικρανία συνοδεύεται από αύρα.

  Υπάρχουν τέσσερις φάσεις ως προς την ημικρανία. Η πρώτη φάση είναι γνωστή ως η πρόδρομη φάση. Αυτή η φάση μπορεί να συμβεί ώρες ή ημέρες πριν από την έναρξη της ημικρανίας. Ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, κούραση, δυσκαμψία των μυών είναι κάποιες κοινές πρόδρομες ουσίες. Η δεύτερη φάση, που είναι γνωστή ως η φάση αύρα (δεν υπάρχει σε ημικρανίες κοινός τύπος), προηγείται αμέσως από τον πονοκέφαλο. Οι αλλαγές στην όραση, όπως φώτα που αναβοσβήνουν, τα σκοτεινά σημεία και διπλωπία συχνά έχουν αναφερθεί. Η αίσθηση του «καρφίτσες και βελόνες» σε όλη την πλευρά, το χέρι και το πρόσωπο που ακολουθείται από μούδιασμα δεν είναι ασυνήθιστο. Ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει σύγχυση, δυσκολία στη συγκέντρωση ή μπορεί να έχει δυσκολία στην επικοινωνία. Στην τρίτη φάση, η φάση της επίθεσης,  ο πόνος αρχίζει και μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ημικρανίας ένα άτομο μπορεί να είναι ασυνήθιστα ευαίσθητο σε φώτα, σε ήχους, στις μυρωδιές και για το λόγο αυτό μπορεί να επιλέξει ένα ήσυχο, σκοτεινό  περιβάλλον χωρίς περισπασμούς για να ξεκουραστεί. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί συχνά να κάνει τον πόνο χειρότερο. Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος ώστε να προκαλέσει ζαλάδα, ναυτία και έμετο σε ορισμένες περιπτώσεις. Η τελική φάση μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες μετά ο πονοκέφαλος θα υποχωρήσει. Ένα άτομο μπορεί να έχει αίσθημα πληγής, κούρασης, αδυναμίας ή κυκλοθυμικότητας.

  Αιτίες:

   Αν και δεν υπάρχουν γνωστές αιτίες,ωστόσο υπάρχουν κάποιες πιθανές αιτίες για τις ημικρανίες:

  - Ορμονικά ή χημικά ερεθίσματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, εμμήνων, και την εμμηνόπαυση

  - Τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη, όπως το κρασί, η μπύρα και το τυρί

  - Συναισθηματική και σωματική ένταση

  - Αλλεργική υπερευαισθησία

  - Ιογενείς λοιμώξεις

  - Μια οικογενειακή ιστορία

  Συχνότητα:

  Οι ημικρανίες επηρεάζουν σχεδόν 8 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ

  Το 18% των γυναικών και το 6% των ανδρών επηρεάζονται

  Η Αντιμετώπιση με μια σειρά συχνών συνεδριών Ρεφλεξολογίας όπου θα εφαρμοστούν ειδικές πιέσεις και τεχνικές σε όλα τα αντανακλαστικά σημεία και σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα.

Φωτογραφίες

 • Πονοκέφαλοι: Πώς η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει.

  Πονοκέφαλοι: Πώς η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει.

Facebook


 • facebook

 • Οι εναλλακτικές/ενεργειακές θεραπείες συμπληρώνουν την Ιατρική και δεν την αντικαθιστούν. Κάποιες εναλλακτικές/φυσικές θεραπείες μπορούν να γίνουν και με την σύμφωνη γνώμη του προσωπικού ιατρού που σας παρακολουθεί, ενώ κάποιες άλλες καλό θα ήταν να γίνονται μετά την ολοκλήρωση της κλασσικής θεραπευτικής αγωγής του προσωπικού σας ιατρού, έτσι ώστε η εικόνα της θεραπείας να είναι πιο ολοκληρωμένη.

OLON IASIS


Ελληνικό Κέντρο Αλληλοβοήθειας Θεραπείας & Ποιότητας Ζωής

Πατρόκλου 25, Βριλήσσια, Τ.Κ. 15235
τηλ. 213 0273668, 6944766019, 6942922206

ioannis@oloniasis.gr
Ιωάννης Κ. Παπανδρέου M.I.I.R

Πτυχιούχος Εναλλακτικών Θεραπειών
Ειδικός επί των Αντανακλαστικών Μεθόδων
Ρεφλεξολόγος - Ηλεκτροβελονιστής
Ενεργειακός Θεραπευτής